Jak na úklid kuchyně. A proč hned?

LadyHelp s.r.o. / Úklidový blog / Jak na úklid kuchyně. A proč hned?
Kuchyň je statisticky nejvíce používanou místností domácnosti. Protože v ní připravujeme (a často i konzumujeme) jídlo, které přímo ovlivňuje naše zdraví, klademe důraz na její čistotu. V kuchyni také trávíme opravdu hodně času, takže si přejeme, aby byla opravdu příjemným místem. Na rozdíl od jiných místností tak vybavení kuchyně a její údržba, volá naléhavě po naší pozornosti. V rámci úklidu domácnosti zkrátka péče o kuchyň hraje první housle.

Ukážeme vám, co potřebujete znát, aby bylo vše podle vašich představ.

KDY úklid kuchyně provádět

Zlaté pravidlo zní: “Postupně, zato pravidelně.” Co to přesně znamená?

Pokud je vaše kuchyň zanedbaná, vyhněte se velkému úklidu, při kterém si naplánujete udělat vše. Takový úkol vás vysílí a nadlouho demotivuje. Raději si “nakládejte menší porce”: dnes lednice, příští úterý 4 zásuvky s nádobím. Uděláte sice méně, z výsledku se však budete opravdu radovat a už se budete těšit na další úsek. Pokud je opravdu zapotřebí jednorázový kompletní úklid, uvažujte o tom, že si najmete úklidovou firmu: profesionální hospodyně během jednoho dne vyřeší vše, na vás pak zůstane jen pravidelný úklid.

JAK na úklid kuchyně

Jak na úklid kuchyně

Při úklidu domácích spotřebičů dbejte na prevenci: co se uklízí pravidelně, to se nezanese. Pokud už zanesená špína vznikne, čistěte ověřenými postupy a soustřeďte se na detaily.
Jako profesionální hospodyně známe ty správné postupy pro úklid domácností a máme pro vás tipy doslova z první ruky.

Lednice

Vytáhněte všechny potraviny, police a šuplíky z lednice ven. Obaly potravin otřete (vyhoďte staré), police a šuplíky umyjte jarovou vodou ve dřezu a nechte uschnout. Vnitřek lednice včetně stěn a “stropu” vytřete antibakteriálním přípravkem. Pokud jej nemáte, postačí roztok vody a octa. Nezapomeňte na poličky na dveřích a plata na vajíčka, těsnění, odtokový kanálek. Na ledničky nepoužívejte abrazivní prostředky (krémové čističe), v poškrábaných površích se množí bakterie. Vytřete do sucha a vraťte vnitřní vybavení. Když budete vracet potraviny, snažte se je dávat do systematických skupin.

Varná deska

Na čistění varné desky použijte měkkou houbičku, která nepoškrábe povrch. Z přípravků postačí jar. Pokud potřebujete vyčistit zašlé usazeniny, špínu odmočte jarem a použijte škrabku na sklokeramické desky. Nezapomeňte na místa, kde se stýká rám varné plochy s deskou kuchyňské linky: usazuje se zde mastnota a nečistota. Stačí, když do švédské utěrky obalíte špičku kuchyňského nože a jemně jím špínu “projedete.”

Elektrická trouba

Nejjednodušším způsobem čištění trouby je samočistící program - pyrolýza. Proto nezapomeňte jednou za 2 měsíce program - pyrolýzu - spustit. Může v kuchyni způsobit mírný zápach, ale na druhou stranu je trouba čistá skoro bez práce. Ti z vás, kteří máte starší typ trouby, nastříkejte na stěny speciální přípravky na čištění trub, pak troubu na deset minut zapněte na 100°C, až vychladne, důkladně ji vytřete. Někdy je zapotřebí postup 2x - 3x opakovat.

Rychlovarná konvice

Nejúčinnější čistič rychlovarné konvice od vodního kamene je ocet. Nalijte do konvice vodu a ocet v poměru 4:1 a zapněte. Po vychladnutí vodu vylijte, pořádně vypláchněte a nezapomeňte vyčistit snímatelný filtr vodního kamene, aby s konvici nezůstalo ani smítko.

Mikrovlnná trouba

K běžné údržbě mikrovlnné trouby vám postačí navlhčený hadřík, kterým setřete nečistoty ihned po použití. Avšak je potřeba, aby jste se soustředili i na hloubkovou péči a vůni vaší mikrovlnné trouby. Proto nezapomeňte vyjmout otočný talíř a umýt prostor i pod ním. Pak do misky s vodou přidejte půlku citrónu a zahřejte v mikrovlnné troubě, následně setřete. Po tomto čistění bude mikrovlnná trouba vonět a vypadat skvěle.

Myčka

Pro důsledné vyčištění myčky si připravte přípravek na hloubkové čištění myčky, který se aplikujte do prázdné myčky a pusťte běžný mycí program. Poté se myčka zdá být čistá. Nezapomínejte ale na filtry, které jsou nejnamáhanější částí myčky. Ty je třeba vyndat, opláchnout pod tekoucí vodou, odmastit a vrátit zpět na místo. Péči věnujte také těsnění dvířek.

Kuchyňská pracovní deska

Nedílnou součástí kuchyně je kuchyňská deska. Nejpoužívanějším materiálem je deska s laminátovým povrchem, dřevo, či kámen. Jak na ně:

  • Laminát
    Lamináty nevyžadují díky svému odolnému a hygienickému povrchu žádnou speciální údržbu. K čištění použijte šetrné čisticí prostředky, které povrch nepoškrábou. Nezapomeňte na spojnice v rozích kuchyňské desky, ve kterých se usazuje nejvíce nečistot.
  • Dřevo
    Dřevo vypadá v kuchyni velmi pěkně, dá nám ale na údržbu trochu zabrat. Nemyjte desku na mokro, ale použijte pouze vlhkou utěrku, kterou často mácháte v čisté vodě. Nezapomeňte na impregnaci dřeva. Stačí použít běžně dostupné prostředky na impregnaci dřeva. Dřevo tím chráníte a vydrží déle v dobrém stavu.
  • Kámen
    Kámen je přírodní materiál, který nadělá v interiéru plno parády. Je odolný a péče o něj není nikterak složitá. Nezapomeňte vzít v úvahu typ kamene a tedy i specifickou údržbu. Např. žulu můžete omývat a čistit běžnými prostředky bez obsahu písků. Při větším znečištění použijte i agresivní čistidla s obsahem kyselých látek.
  • Mramor
    Mramor je náchylný na kyseliny. Pro běžnou údržbu stačí voda s pH neutrálními čisticími prostředky. Pozor i na kyseliny obsažené v potravinách. Tyto kyseliny mramorový povrch poškozují.


Pokud potřebujete další konkrétní radu, zavolejte nám na 724 534 004, napište na kancelar@ladyhelp.cz.



fb icon g+ icon twitter icon twitter icon

Poptávka